Hopp til innholdet

Lakseutvalget

Fiskeregler for laks 2025

På grunnlag av lav oppgang av laks de siste årene, ser vi oss nødt til å sette noen nye fiskeregler for sesongen 2025. Dette er for å prøve å bevare den fine laksen vår. Dette er da kun fiskeregler som gjelder for 2025. 

lørdag 22. februar 2025

Fisket etter anadrom laksefisk starter som normalt den 1. juni med følgende forutsetninger:

  1. Det settes i utgangspunktet en kvote på 1 fisk pr. fisker pr. uke. Dette fisket følger uketallet, dvs at ny uke starter hver mandag. (Kvoten på 1 fisk pr. uke vil det være muligheter for å endre på dersom det etter hvert skulle vise seg at oppgangen er god i forhold til tidligere år). Når du har avlivet en fisk må fisket avsluttes for den uken.
  2. Alle fiskere plikter å undersøke om det foreligger endringer i fiskeregler hver tirsdag morgen. Evaluering av foregående uke vil bli gjort hver mandag og eventuell endringer i regelverket vil foreligge innen mandag kl. 2400. Endringer i fiskeregler vil bli kunngjort på elveeierlagets hjemmeside: https://lakseelver.no/nb/elver/skiensvassdraget
  3. Pukkellaks er unntatt dette regelverket og SKAL avlives og rapporteres!!
  4. All fangst skal rapporteres daglig, helst umiddelbart.
  5. All fisk over 70 cm skal settes ut igjen. Også utsatt fisk skal rapporteres!
  6. For å sikre forsvarlig utsetting av fisk dersom den er over minstemålet skal alle mothakere på krokene slipes ned/klemmes sammen.
  7. Det stilles krav om at det ved fiske med mark skal det kun brukes sirkelkrok.
  8. Ved fiske med wobbler skal det kun brukes 1 trible-kroke pr. wobbler.
  9. Før start på fiske skal alle fiskere ha lest brosjyre om gjenutsetting eller sett video om hvordan gjenutsetting av fisk skal gjennomføres. 

Fiske etter all annet fisk vil i utgangspunktet gå som normalt i 2025.

Leder i Laks og sjøørretutvalget: Morten Stensrud


Håp
for østlands-laksen

– Jeg er litt mer optimist når

det gjelder laksen på sør- og østlandet. Det ser verre ut på Vestlandet og nordover. For der er det oppdrettsnæring på kysten, noe det ikke er på Sørlandet, sier Torbjørn Forseth i NINA i Trondheim til Fiskesport.

Forseth er en av landets ledende lakseeksperter.

– Det har vært en merkbar svikt i Telemark og i Numedalslågen i år. Men på Sørlandet var oppgangen brukbar. Og mye bedre enn på Vestlandet – der det virkelig er krise.

–             For forskerne er det sikkert interessant å studere forskjell

i lakseoverlevelse – der det

er oppdrettsnæring  som på Vestlandet – og der det ikke er det- som på Sørlandet?

–             Det er akkurat det det er. Vi har hatt dette poenget for øye lenge.

LAKS 10,8 KG. 
Foto: Hugo Zimmerman
SKIENSLAKS: Forskeren mener at det ser bedre ut for laksen der det ikke er oppdrettsnæring på kysten – som utenfor Telemark og Sørlandet.
Foto: Olav Bøe

Flere teorier
Til Skien kom det i år omlag en fjerdepart av de beste åra – som var på rundt 3.000 laks. Forseth sier det er flere teorier om den dramatiske laksesvikten i Norge. En er at det ble en endring av strømforhold i havet som gjorde at mindre næringsrikt vann strømmet inn i områder i Nord-Atlanteren der laksen spiser seg feit. Forseth mener at laks fra Skien i stor grad går ut i Nord-Atlanteren.

En annen teori har vært at varmere hav fører til at laksens byttedyr trekker lenger nord mot kaldere vann opp mot Svalbard og at laksen følger etter. Da skulle en kanskje tro at mer laks må gå på elver i Nord-Norge på høsten – fordi det blir for langt hjem til gyteelva?

Hjem for å gyte
– Nei, vi ser ikke slike trekk i utviklingen, laksen går hjem dit den er født for å gyte. Jeg tror mer på at vi må se på laksens første leveår – finner den nok mat når den er smolt ? Kanskje den rett og slett får forlite mat den første tiden i havet? undres Forseth.

For oss som prøver fiske litt på telemarkskysten så skjønner vi at det kan ligge noe der. Det er temmelig dødt i bamblefjordene nå. Så hva de 20.000 ensomrige yngel som settes i Bø og Heddøla og de 50.000 litt større smolt som avles opp og settes ut nedenfor dammene skal leve av den første tida, er ikke godt å si. Men gledelig er det at foreningen har fått nok gytefisk til avlen i høst. Det er kommet noen fine gyteklare rugger på senhøsten – en på hele 115 cm som dessverre var soppskadet. Det er særlig i Mølletrappa dugnadsgjengen fikk opp avlsfisk – men og noen fine ved dammen i Klosterfossen.

Tekst: Olav Bøe


Husk at laksefiske ikke bare handler om å fange laksen, men også
om å nyte naturen og fellesskapet langs elva.

Grenland Sportsfiskere