Hopp til innholdet

Kristiansbu

Kristiansbu ligger flott til ved albogatjønn ved inngangen til Sondalsfjell naturreservat.

Hytta har et oppholdsrom og to soverom med til sammen seks sengeplasser. til hytta hører det med to båter, en i albogatjønn og en i åslivatn.

Det er mange muligheter for fiske og friluftsliv i området. Foruten å fiske i albogatjønn og åslivatn kan
en ta turen inn i Sondalsfjell naturreservat til mange fine fiskevann hvor det er tatt mye fisk på over kiloen.

Det er ca. en halv times gange til Sondalsvatn. i lia halvveis inn til Sondalsvatn ligger det en bjørnestille. her var Ole høgli med på å skyte 29 bjørner på 1800-
tallet. Det sies at det er ved denne bjørnestilla det er blitt felt fl est bjørner i Norge.

Hytta ligger ved sørenden av Ålbogatjønn tett ved det flotte villmarksomradet Sondalen naturreservat. Foreningen fikk alt av materialer til hytta av Kristian Pedersen, så derav navnet Kristiansbu.

Historien til denne hytta er spesiell. En ildsjel i foreningen, Kristian Pedersen, gav bort penger og materialer slik at denne fi ne hytta kunne bygges ved Ålbogatjønn. Kristian døde dessverre før han selv fi kk se hytta stå ferdig i 1988. Det var helt naturlig å kalle hytta
Kristiansbu.

GS fikk leie dette området i 1986. I mange år hadde de 11 vatna her vært fisketomme. En stor kalkoffensiv startet, og høsten 1987 ble de første fiskene satt ut. Nå spretter de.

Kristiansbu ligger helt inn til Sondalsfjell naturreservat. Inne i denne Skiens siste villmark er det flere fiskevatn. Bare en halvtimes gange unna ligger Sondalsvatn. Foretrekker en å holde seg nær hytta, kan en forsøke Ålbogatjønn og Åslivatn. Fisken her er av svært varierende størrelse. Kvaliteten er bra. De fleste har rødfarget kjøtt.

Den som besøker Kristiansbu for første gang, vil få en sterk opplevelse. Kanskje også når det gjelder fiske.

Innenfor Sondalsvatn ligger flere fine vann med bra fiske, Sondalstjønn, Kroktjønn, rognlitjønn, Midttjønn, Steinletjønn og Sigurdstjønn. Hvis en tar båten i åslivatn, kan en ro inn til enden av vannet og gå opp til den gamle setervollen på rønningslia.
Her var det drift frem til 1948.

Nordvest i åslivatn ligger Sandershelleren. Etter sagnet bodde den fredløse ”Sander” her i fem år på 1600 tallet.

Vinterstid kan en gå på ski fra Dale, en tur på ca. fem kilometer. En kan leie snøskutertransport fra Dale.

Praktisk informasjon

Røyking er ikke tillatt inne på hyttene våre.
Hunder skal ikke være i møbler eller senger. Hundeskitt rundt hytta fjernes.

Kjørevei, parkering og adkomst:
Ca 55 minutter å kjøre fra Skien. Ta av fra Bestulveien over Dale bru. Det er den tredje skogsbilvegen som tar av til venstre, ca. 6 km etter Luksefjell kapell. (Skilt til Sommerseter). Etter ca 1 km er det bom ved Øvre Dale. 1,5 km etter bommen kommer en vei inn fra venstre før en bratt bakke. På toppen av denne bakken tar veien til Kristiansbu (og Stegaberget) av til høyre. Straks før veien stopper mot Åslivann tar en stikkvei av til venstre og parkering for Kristiansbu. Da har du kjørt 4 km fra bommen. 5 min. å gå til hytta.
Om vinteren blir det brøytet parkering innenfor bommen. Mulighet for snøskutertransport.

Rom og sengeplasser:
Oppholdsrom med kjøkken og 1 mulig soveplass. 2 soverom, hver med dobbel underkøye og enkel overkøye.

Oppbevaring av mat:
Lem i kjøkkengulvet til et kjølig rom under hytta.

Vann:
Bra vann i Albogatjønn, hvis du tåler litt ”småkreps.” Noen tar med drikkevann.

Prammer og fiskemuligheter:
Tilgang til 3 prammer. I Albogatjønn ved siden av hytta, 167 mål og 566 moh (årer i uthuset)og i Åslivatn litt nedenfor med sine 277 mål (årene er låst i båten). Prammen i Åslivatn ligger i elva fra Albogatjønn. Stien til båten krysser traktorveien mellom to store steiner. Den tredje prammen ligger sør i Sondalsvann med årene i båten. Det er nøkkel til denne prammen på Stegaberget også, så gjør avtaler eller bruk båten etter tur hvis ”kollisjon” oppstår.
Oterfiske er tillatt i Åslivatn, men ikke i de andre vanna.

Kjøretillatelsen gjelder:
”Blå veier,” dvs. hele veien du har kjørt inn fra Dale med alle avstikkere og opp til Eiangen, samt Grantjennveien som går forbi Lonahytta.

Annet:
Kristiansbu bør oppleves!