Hopp til innholdet

Stegaberget

Stegabergethytta ligger idyllisk til i nordenden av åslivatn. Navnet er knyttet til det bratte terrenget. en måtte ta seg fram med stige (”stega”) om en skulle gå stien langs vestsiden av åslivatn.
Hytta har et oppholdsrom og et soverom. For å komme dit, kan en ro fra sørenden av åslivatn. Når en ror innover til hytta, ror en over stokkebrua som ble neddemt i 1923. på vestsiden av vannet ligger Sandershelleren.Rønningslia ligger en drøy km fra Stegaberget. Her var det seterdrift fram til 1948.

For å bli kjent i området, er det mye interessant å lese i boken ”Sauheradfjella der alle stier møtes” (Magne Kortner).
Under Nonsnatten (810 moh.), nordvest for Kroktjønn, ble den siste bjørnen i området skutt 1. mai 1923. Om vinteren kan en gå på ski fra Godal, ca 2 km. en kan også leie snøskutertransport fra Dale.


Stegaberget ligger idyllisk til innerst i Åslivatn. Foto: Terje Christiansen

Hhytta ligger innenfor Sondalsfjell naturreservat med de begrensninger dette medfører. reservatet ble opprettet i 1993 og er på 14160 daa. Hvis en følger stien nordover ca. en kilometer forbi hytta, kommer en til rønningslia seter som var i drift fram til 1948. Videre innover ligger det flere fine fiskevann med bra fiske, slik som Sondalstjønn, Kroktjønn, Svarttjønn, rognlitjønn, Midttjønn og Sigurdstjønn. Ved Steinletjønn er det spor etter en gammel seter.

Praktisk informasjon

Røyking er ikke tillatt inne på hyttene våre.
Hunder skal ikke være i møbler eller senger. Hundeskitt rundt hytta fjernes.

Kjørevei, parkering og adkomst:
Ca 55 minutter å kjøre fra Skien. Ta av fra Bestulveien over Dale bru. Det er den tredje skogsbilvegen som tar av til venstre, ca. 6 km etter Luksefjell kapell. (Skilt til Sommerseter). Etter ca 1 km er det bom ved Øvre Dale. 1,5 km etter bommen kommer en vei inn fra venstre før en bratt bakke. På toppen av denne bakken tar veien til Stegaberget (og Kristiansbu) av til høyre. Følg veien helt fram til Åslivatn. Da har du kjørt 4 km fra bommen. En hvit plastpram ligger og venter, 30 – 40 minutter å ro til hytta i den andre enden av vannet. Enkelte ganger kan det være vanskelig å passere flytemyreneOm vinteren blir det brøytet parkering innenfor bommen. Mulighet for snøskutertransport.

Rom og sengeplasser:
Oppholdsrom med kjøkken og mulighet for 2 soveplasser. 1 soverom med 2 ganger over og underkøye, den ene 1,20 bred. 1 lager/matrom.

Oppbevaring av mat:
Ingen kjølemuligheter på hytta.vann:Litt brunt vann (humus), men greit til mat og vask. Ta ev. med drikkevann.

Prammer og fiskemuligheter:
I tillegg til prammen i Åslivatn, er det nøkkel på hytta til pram i Sondalsvatn (se på kartet). Det er nøkkel til denne prammen på Kristiansbu også, så gjør avtaler eller bruk båten etter tur hvis ”kollisjon” oppstår.I Åslivatn er det tillatt å fiske med oter, men ikke i Sondalsvatn. Flere interessante fiskevann i ”villmarka” nordover fra hytta.

Kjøretillatelsen gjelder:
”Blå veier,” dvs. hele veien du har kjørt inn fra Dale med alle avstikkere og opp til Eiangen, samt Grantjennveien som går forbi Lonahytta.