De fleste oppgavene som utvalget har i dag er å frakte personer og materiell ut i våre områder. Dette skjer etter søknad som godkjennes av Løvenskiold – Fossum og Skien kommune. I tillegg kommer henting av ved til hyttene, og noe utkjøring av kalk til enkelte små områder. Miljøet i utvalget er topp og alle yter sin skjerv. Alle fem medlemmene er også sjåfører av bandvognene. Bandvognene har gjort det problemfritt å komme frem i de vanskelige terrengene på Sauheradfjella.
Helikopter har nå tatt over kalkningsarbeidet som bandvognutvalget hadde alt av før. Hytteutvalget sammen med kultiveringsutvalget er pr. i dag største oppdragsgiver for utvalget.
Bandvognutvalget er stasjonert på GS-garasjen der vi har verksted og oppholdsrom. Her blir alt av nødvendig vedlikehold utført.
Utvalget har i dag 3 bandvogner. 2 stk 1979-modeller som nylig ble kjøpt fra forsvaret og 1 stk 1980-modell som i sin tid ble kjøpt av Ståle Teigen i Skotselv.

Bandvognutvalget
Leder: Roger Bakken
Medlem: Bjørn Erik Eik
Bandvognene har i år blitt brukt til veddugnad.
Har også blitt brukt til transport av personer opp og ned til den årlige grisefesten på Sildrevika
i slutten av januar.
Det har vært utført rutinemessig vedlikehold på bilene.
Utvalget har 22 dugnadstimer.
Roger Bakken, leder





Beltebilutvalget
Da grenland sportsfiskere (gs) fikk sin første snow trac i 1977, ble det dannet et beltebilutvalg. første formann var ole elseth. Det ble samtidig kjøpt inn en militærslede til snow tracen. Det viste seg imidlertid at denne sleden var ubruke- lig til vårt formål. Beltebilutvalget fikk derfor laget ny slede som ble bygd på egne ideer og erfaringer. Den ble montert på verkstedet på Myren tresliperi. senere ble det laget to sleder til. i 1979 ble enda en snow trac kjøpt.
Etter dette fikk vi enda en vogn. Dette var betaling for kalkingsopplysninger vi solgte til Direktoratet for naturforvaltning. Det ble også kjøpt en gammel lastebil fra beredskapen ved norsk Hydro på Herøya. Denne ble bygget om til å frakte snow tracene.
Det viste seg imidlertid at terrenget på sauheradfjella, med mange bratte bakker og krappe svinger, ikke var særlig bra for snow tracene.

(ukjent årstall)