Laks og sjøørret sesong 2025 – Fiske starter 01. juni???
Følg nøye reglene på de respektive plasser. Overtredelser og ikke innleverte fangstrapport kan medføre utelukkelse fra Grenland Sportsfiskere.
Husk å notere på fangstskjemaet om laksen du fanget manglet fettfinne!
Skitt fiske !!!
Hei alle Laksefiskere i Skien/Telemarksvassdraget
Skienselva Elveierlag og Grenland Sportsfiskere vil med dette informer at vi har et nytt sted (app) for å registrere fangsten. Logg dere inn på https://elveguiden.no/ lag en profil + last ned app på telefonen.
Morten Stensrud – Lakseutvalget


Bare én laks i uka
Det elendige lakseåret i fjor har ført til at GS og elveeierlaget begrenser lakseuttaket i Skienselva til én laks per uke per fisker.
– Og all laks over 70 cm skal settes ut i gjen. Og det blir ulovlig med kroker med mothaker, sier Morten Stensrud, formann i lakseutvalget i GS. GS vil legge ut målestaver så en slipper diskusjoner om fisken var for stor.
Fisk som er for stor skal holdes i hoven til kroken er ute og den kan gjenutsettes. Øvre grense blir 12 laks i løpet av tre sommermåneder.
Videoer om riktig fang-og-slipp blir lagt ut på nettsidene. Det blir evaluering av de nye reglene med korte mellomrom.
Ren fang og slipp-praksis innebærer at man på forhånd har bestemt seg for å slippe all uskadet fisk ut igjen. Ren fang og slipp er ulovlig, men begrenset gjenutsetting av laks og ørret er tillatt. Dyrevelferdsloven gjelder også for villfisk.
Hvordan gjenutsette laksefisk
Utsetting av laks i Skiensvassdraget/Telemark, Skienselva Elveeierlag og Grenland Sportsfiskere vil påpeke nødvendigheten av riktig utsetting. Blir ikke dette fulgt kan fiskekortet bli inndratt og fisker blir utestengt resten av sesongen.
Se også Norske Lakseelver sin instruksjon for fang og slipp.
Fang og slipp av laks
Ved Bilde skal ikke gjeller og hode over vann. Når fisken holdes over vann tar det ca 10 sek før den klarer å puste igjen.
Bilde skal ikke taes av utsatt laks hvis det går på bekostning av laksen.
Ved bildet er denne måten å foretrekke, selv om du ikke har hov. (se bilde) (Ps laks og sjøørret skal ikke ligge på land)
Først og fremst skal alle fiskere sette seg inn i følgende regler for fang og slipp.
Når laks skal gjenutsettes:
- Ta laks inn på et sted hvor den ikke skader seg mot steiner, kvist og lignende.
- Ikke bruk klepp eller tailer
- Ikke løft laks ut av vannet – laks skal være i vannet hele tiden.
- Ved Bilde skal ikke gjeller og hode over vann. Når fisken holdes over vann tar det ca 10 sek før den klarer å puste igjen.
- Kontroller laks uten å løfte den ut av vannet, for eksempel med en hånd rundt halen og en hånd forsiktig under buken foran.
- Løsne kroken forsiktig med krokløsertang.
- Håndter laks som nettopp er kommet opp fra sjøen ekstra forsiktig.
Tidlig i sesongen er laks ekstra utsatt for store skjelltap, med soppinfeksjon som følge.
- Det er forbudt å veie laks. Anslå størrelsen av laks med øyemål, eller mål lengden av den. Du kan f. eks. sette målemerker på fiskestanga. Du kan senere lese ut av lengde-vekt tabellen ca hvor tung fisken var.
- Snu fisken på rett kjøl i vannet når kroken er fjernet.
- Hold laks med snuten mot strømmen, gjerne med en hånd forsiktig rundt halen og en under buken foran.
- Hold laks stille mens den kommer til hektene, ikke før den fram og tilbake i vannet. Ikke slipp fisken før gjellelokkene pumper godt og laks selv holder balansen.
- Husk at også gjenutsatt laks som er fanget i elv skal rapporteres.
Skienselva Elveeierlag og Grenland Sportsfiskere 2025
Oppgang fisketrappene 2025
Klosterfoss
Mølla
Skotfoss
Laksebørs 2025
Fangster hittil i år:
Skjermbilde, fangster for Skienselva 2025 Elveguiden. Få fersk oppdatering. Klikk på link. (https://elveguiden.no/no/laksebors/524)
Hvordan kan jeg bli en bedre laksefisker?
Å bli en bedre laksefisker krever både tålmodighet og kunnskap. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien:
Lær om laksens atferd:
Forstå når laksen trekker oppstrøms, hvilke områder de liker å oppholde seg i, og hvordan de reagerer på ulike værforhold. Dette vil hjelpe deg med å velge riktig tidspunkt og sted for fisket.
Riktig utstyr:
Invester i godt utstyr, spesielt stenger, sneller, liner og kroker. Velg utstyr som passer til laksefiske, og lær deg hvordan du vedlikeholder det. Et godt utgangspunkt er å besøke en lokal sportsbutikk eller snakke med erfarne fiskere for anbefalinger.
Teknikk:
Lær ulike teknikker for laksefiske, som fluefiske, spinnfiske eller markfiske. Prøv deg frem og finn ut hva som fungerer best for deg. Husk at teknikkene kan variere avhengig av elvens forhold og årstiden.
Lær om agn:
Laksen er kresen når det gjelder agn. Lær deg hvilke typer agn som fungerer best for laksefiske. Dette kan inkludere fluer, sluker og mark.
Vær tålmodig:
Laksefiske kan være en utfordrende aktivitet. Vær tålmodig og nyt tiden ved elven. Ikke gi opp selv om du ikke får napp med en gang.
Respekt for naturen:
Ta vare på elvene og miljøet rundt deg. Rydd opp etter deg, følg reglene for fiske og respekter laksens gyteområder.
Lær av erfarne fiskere:
Snakk med erfarne laksefiskere, del erfaringer og lær av deres tips og triks. Fellesskapet rundt laksefiske er en viktig del av opplevelsen.
Husk at laksefiske ikke bare handler om å fange laksen, men også om å nyte naturen, roen og fellesskapet. Skitt fiske!, og må du få mange flotte lakseopplevelser!
Dag Natedal
Fiske-telling nedstrøms Skotfoss
For å dokumentere oppvandring av anadrom fisk, er det viktig å telle antall oppvandret fisk. Grenland Sportsfiskere (GS) har drevet med årlige manuelt fiske-tellinger på Skotfoss, Mølla og Klosterfossen siden 1983 og fram til 2005.2006 monterte vi for første gang fiske-teller i alle 3 fisketrappene, såkalt Kåre Myre tellere (elektromagnetiske). I 2014 byttet og kjøpte Akershus energi ny fiske-teller på Skotfoss til optisk Vaki-fiske-teller produsert på Island. Denne telleren ble byttet ut i 2019 til Vaki-teller med video opptak. Fiske-telleren i Klosterfossen ble byttet ut i 2018 til Vaki teller med videoopptak. Fisketrappa i Mølla ved Skien sentrum ble byttet ut og bygd ny fisketrapp i 2017 denne sto klar sesong 2018, men det ble ikke montert fiske-teller før 2019 til Vaki teller med videoopptak. Ja alle kan følge oppgangen i Skiens-vassdraget ved å klikke seg inn på Grenland Sportsfiskere hjemmeside. Shit fiske!
https://grenlandsportsfiskere.no/15c42-web-agency-gb-portfolio-single/ eller https://www.riverwatcherdaily.is/Migration
En liten oppfordring til oss fiskere:
Husk å ta med der tomme brusflasker og mark bokser i plast hjem fra fisketuren. De havner fort i havet der de males opp til mikroplast. Fisk spiser alt, så til slutt havner plasten opp på middagstallerkenen din. Bon appetitt.
Om fangstrapportering
Når du leverer fangstrapporter gjør du norsk naturforvaltning en tjeneste. Rapportene leveres direkte til den grunneier eller organisasjon som har forvaltningsansvar i området du har fisket.
Takk for hjelpen.
Lovbestemmelser om oppgaveplikt
I lov om laksefisk og innlandsfisk m.v. finner du bestemmelser om oppgaveplikt: «Den som i året har fisket anadrome laksefisk skal sende skriftlig oppgave over fangsten til den som eier fiskeretten».
I loven er anadrome laksefisk definert som «laksefisk som vandrer mellom sjø og ferskvann og som er avhengig av ferskvann for å reprodusere seg, samt rogn og unger av slik fisk».
Rømt oppdrettsfisk regnes som anadrom laksefisk og skal derfor inngå i rapporteringen: «Rømt eller utsatt oppdrettet laksefisk som kan vandre fra sjø til ferskvann regnes som anadrom laksefisk når de lever fritt i sjø eller vassdrag».
Fangstrapportering fra elvefiske
Den vanligste måten å levere fangstrapport på, er å skrive resultatet av fisket på baksiden av fiskekortet og levere dette til kortselgeren, eller legge det i en postkasse.
Fiskeforeningen eller elveeierlaget samler på slutten av sesongen alle fangstrapportene og lager en oversikt som sendes til Fylkesmannen. Mange elveeierlag har de siste årene innført alternative metoder for fangstrapportering. Du kan for eksempel rapportere fangsten din elektronisk med SMS fra mobiltelefon. Foreningene og lagene kan også rapportere elektronisk på Internett direkte til Fylkesmannen.
Etter at fiskesesongen er avsluttet mottar Statistisk sentralbyrå elvevise fangstrapporter fra Fylkesmennene og sammenstiller det hele i publikasjonen Noregs offisielle statistikk, Lakse- og sjøaurefiske. Denne publikasjonen har blitt utgitt hvert år. Resultatene blir også lagt ut elektronisk i Statistikkbanken hos Statistisk sentralbyrå. Komplett fangststatistikk fra 1876 og fram til i dag finner du også i Lakseregisteret hos Miljødirektoratet.
Krav til rapportering fra elvefisket
Som fisker skal du rapportere fangsten din med hvor du har fisket, hvor mange fisk du har fanget og samlet vekt av fangsten. For laks skal tallene fordeles på smålaks (fisk under 3 kg), mellomlaks (fisk mellom 3 og 7 kg) og storlaks (fisk over 7 kg). For sjøørret og sjørøye er det ingen inndeling i vektklasser.
Det skal oppgis om fisken er avlivet eller gjenutsatt. Det skal også oppgis dato eller ukenummer for når fangsten ble tatt. I fangstrapporteringen skiller vi ikke mellom villaks og rømt oppdrettslaks. All fangst av laks skal rapporteres. Årsaken til dette er at det i praksis er vanskelig å skille nøyaktig mellom vill fisk og rømt fisk.